Latours Gaiabegrep

Felles plattform

Torsdag 1. november holdt Bruno Latour Eilert Sundt forelesing på Univeristetet i Oslo. Han er blitt mer og mer opptatt av økologiske problemstillinger og hvordan mennesket forholder seg til naturen. Han sier at på tross av at vi er godt kjent med klimakrisens konsekvenser så klarer vi ikke å agere. Latour mener nå at vi slutte med å bruke ordet natur i klimadebatten. "Naturen som begrep er blitt en del av politikken, og det er noe nytt". Etterhvert som naturen er blitt gjenstand for politisk debatt, er det også blitt klart at vi mangler en felles plattform å diskutere på. Det fører til strider mellom vitenskapsmenn, politikere og aktivister.

"Vi trenger en felles plattform å diskutere klimaspørsmålene på, og derfor foreslår jeg Gaia".

Gaia- et enende begrep

"Gaia er ikke gjenstand for de samme politiske og vitenskapelige stridigheter som naturen som begrep er. Gaia er mulig å forstå som en lokal størrelse, men tar samtidig høyde for at det er en kamp mellom mennesker i deres forsøk på å forholde sge til de andre levende organismer på Jorden".

Gaia er et velkjent begrep som ble utviklet av den engelske biologen og klimaforskeren James Lovelock, som ser på Jorden som et komplekst og selvregulerende system. Latour mener at begrepet Gaia kan gjøre oss bedre istand til å handle politisk, enn det begrepet "natur" er istand til.

"Det betyr at både vitenskapsmenn, politikere og kunstnere må jobbe sammen. Vi kan ikke lenger snakke om forskjellige områder, her er det bare snakk om ulike ferdigheter."

"Jeg vil gjerne føre diskusjonen et skritt videre, og har derfor intressert meg mer og mer for estetikk, sier han. Han sitter nå og skriver på et skuespill. Et skuespill kan være med på å vekke følelser i oss som gjør oss i stand til å gjøre noe med klimautfordringene, samtidig er teateret en god måte å samle forskjellige folk på.

 

Latour blir av mange sett på som en arvtaker til Arne Næss. Det er gledelig at noen i akademia prøver å finne løsninger som forbedrer og fordyper klimadebatten. Mange aktivister og forskere har idag sikkert allerede et like sterkt forhold til begrepet Gaia, som til begrepet natur. Vi ønsker det enende begrepet velkomment.

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

02.06 | 23:27

I 7. 8i2. Jeg vil takke for denne måte å komme i konakt. har gått in for landing på Flolanda skola. Skola vi inte børja om i gjen.. Lære hverandre å kjenne o

...
07.08 | 17:33

Hei Amalie og Maria og Tiril.
Jeg regner med at det var dere som var påskekjerringer på festivalen?
Takk for at dere var med !

...
06.07 | 12:23

Vi synes det er super gøy vi er 8 år alle sammen vi går i 3 klasse vi drømmer om det vær dag på kvelden snakkes

...
06.07 | 12:19

Vi syns det er kjempe gøy alle sammen har drømt om det på likt. Vis vi ikke får lov av dere så begynner vi og grine så veldig mye vi går i 3 klasse og vi er 8år

...
Du liker denne siden