Verne Nordområdene

Stopp eksploateringen av nordområdene nå!

 

Det virker som om det trengs et forbud mot fortsatt eksploatering av nordområdene. Hvorfor? Jo, fordi markedskreftene fremdeles får lov til å ta seg til rette i sin jakt etter mulige prosjekter som kan skape arbeidsplasser og profitt.

 

Det er en forskjell mellom nord og sør. Den forskjellen dreier seg i første hånd om at økosystemet i nord er mye mer følsomt for forandringer enn hva det er i sør. Balansen kan så lettere forstyrres, hvis man (dvs. mennesker) gjør ting som griper inn i kretsløpets følsomme rytme.

Dette skjønner de aller fleste. Vi har sett dokumentarfilmer  om fjellreven og forsøkene på å redde stammen. På tross av stor innsats er det vanskelig å legge til rette for en økning. Marginene og forholdene er så følsomme og vanskelig å forutsi, at den menneskelige innsatsen ofte ikke virker slik som vi har tenkt. Vi vet at vi har gjort en feil da vi forstyrret den økologiske balansen, men vi vet ikke hvordan vi skal sette ting tilbake på plass igjen.

For mange mennesker er dette lett å skjønne, økologisk balanse er vanskelig å opprettholde. For andre mennesker er dette nesten helt umulig å skjønne.

Problemet oppstår når de som ikke skjønner dette gjerne vil gjøre sin stemme hørt i et forsøk på å skape nye arbeidsplasser, skape nye satsingsområder, eller rett og slett for å tjene penger.

 

Nordområdene har vært utsatt for et ekstra sterkt press. De er blitt sett på som en ubenyttet ressurs. I tillegg har det vel også blitt slik at færre og færre samer kan livnære av fiske og reindrift. Dvs. færre samer lever direkte av primærnæringer.

 

I nordre delen av Sverige og i nordre delen av Finland har dette ledet til at mineralsøkere har funnet nye funnplasser av mineraler som kan utnyttes. Store gruveprosjekter er blitt startet opp. Investorer har kommet dit for å hente mineralene ut. Ja, selvfølgelig skaper de arbeidsplasser til veldig mange mennesker også. Arbeidsplasser som er meningsfylte for de som bor i disse områdene. Men samtidig er det også slik at arbeidet finnes der kun så lenge mineralet finnes der.

 

Hos indianerne er det slik at ingen kan eie jorden som vi går på. Ingen kan heller eie det som finnes i Jorden. Her i vesten tror  vi ikke slik, vi tror på eiendomsretten. Den som eier jorden, har rett til å eksploatere den slik som de vil. Det er en merkelig holdning til et fellesgode som ligger inne i Jorden. Det finnes med andre ord ingen etiske, kulturelle eller tradisjonelle normer for hvordan jordens indre rikdommer skal brukes.

 

Det har ført til at mineral-leterne gjerne stormer inn når det blir oppdaget funn av noe verdifullt. Mineral-leterne stormer inn, og når muligheten for å gjøre seg gode penger ikke lenger er tilstede så stormer de ut igjen.

 

Dette har ført til mange og store og åpne sår i landskapet. Sår som man ofte ikke tar ansvar for siden det ikke finnes moralske, etiske, kulturelle eller tradisjonelle normer for hvordan man oppfører seg overfor kloden vår.

 

Denne form for utnyttelse av et fellesgode som befinner seg inne i jorden er forkastelig. Vi er ikke i balanse, og vi vet heller ikke hvordan vi oppretter  balanse, eller i hvert fall prøver å spille på lag med det større økosystemet.

 

Og særlig sårbart er denne type holdning i områder som har en meget delikat balanse i sitt økosystem. Vi har sett hva Norge gjør i Canada med oljesanden. Vi har sett hva aluminiums-spillet førte til på Island.

 

Derfor bør Norge gå imot trenden om å eksploatere for vinnings skyld. Vi er rike nok, nettopp fordi at vi har benyttet oss av retten til å hente ut mineraler på ”norsk sokkel” dvs. i havet. Vi har ikke noe større behov for å skaffe arbeid til hundretusener i det norske samfunn. Vi har det bra nok som samfunn. Vi har mulighet til å opprette et samfunn som lever mer i balanse og harmoni med sine omgivelse, istedenfor å følge etter de store profittnasjonene i verden. Og som ikke ser eller skjønner hva de holder på med. Og vi bør selv feie for egen dør, og komme oss ut av både Afrika, Canada og områdene rundt Svartehavet.

 

Vi i Norge har alle muligheter til å forstå det såre samspill som eksisterer mellom dyr, mennesker og planter. Vi har ingen unnskyldinger for å forstyrre den økologiske balansen med vår uvitenhet. Vi trenger heller å forstå mer av og bli bedre kjent med de arktiske vilkår som eksisterer i vårt land, slik at vi kan leve i pakt med de vilkår for liv og overlevelse som har eksistert her siden uminnelige tider.

 

Vi har ikke noe behov for å eksploatere mer. Vi har behov for å lage en god infrastruktur, skape stolthet over eget bosted, egen kultur, egne tradisjoner. Vi står ikke på ruinens rand, og trenger derfor ikke å eksploatere for å overleve.

 

Vi trenger å verne nordområdene våre og andres slik at vi kan sikre en overlevelse for våre barn og barnebarn og for de dyr og planter som finnes nord for polarsirkelen. 

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

02.06 | 23:27

I 7. 8i2. Jeg vil takke for denne måte å komme i konakt. har gått in for landing på Flolanda skola. Skola vi inte børja om i gjen.. Lære hverandre å kjenne o

...
07.08 | 17:33

Hei Amalie og Maria og Tiril.
Jeg regner med at det var dere som var påskekjerringer på festivalen?
Takk for at dere var med !

...
06.07 | 12:23

Vi synes det er super gøy vi er 8 år alle sammen vi går i 3 klasse vi drømmer om det vær dag på kvelden snakkes

...
06.07 | 12:19

Vi syns det er kjempe gøy alle sammen har drømt om det på likt. Vis vi ikke får lov av dere så begynner vi og grine så veldig mye vi går i 3 klasse og vi er 8år

...
Du liker denne siden